Vastuullinen ulkokiipeily erikoisaikana

// Edit 1.5.2020. Rajoituksien asteittaisen purkamisen myötä palasin taas kiipeilyn pariin. Tauon pitäminen oli lopulta itselleni sopivin tapa käsitellä asia.

// Edit 26.3.2020. Arvelin jo tätä kirjoittaessani, että maailma saattaa muuttua nopeastikin ja niinhän se teki. Pohdittuani asiaa pidemmälle ja luettuani muun muassa Maaretin tekstin sekä idolini Pamela Shanti Packin Instagram -postaukset päätin, etten kiipeä ulkona ainakaan ihan välittömässä tulevaisuudessa. Uudetkaan liikkumisrajoitukset eivät estä ulkokiipeilyä, mutta tulkitsen niiden hengen siten, että kaikkea ei-välttämätöntä on syytä rajoittaa toistaiseksi. Jätän postauksen julkiseksi, koska koen sisällön edelleen ihan hyvänä, mikäli joku kiipeää poikkeusolojen aikanakin. Voi toki olla, että muutan mieleni jo ennen viikonloppua, mutta keskityn nyt ainakin hetkeksi polku- ja kävelylenkkeihin lähimetsässäni. Jos Pamela pärjää hetken ilman kiipeilyä niin pärjään minäkin.  

Viimeisten viikkojen aikana maailma on mennyt mullin mallin. Espanjassa on ulkonaliikkumiskielto ja ilmeisesti myös suosituimmat kiipeilykalliot on laitettu kiinni. Jenkeissä Moabin (muun muassa Indian Creek) terveydenhuoltohenkilökunta on pyytänyt Utahin hallintoa sulkemaan turisteille suunnattuja palveluja, koska Moabin kunnassa ei ole yhtä ainoaa tehohoitopaikkaa. Suomessa ulkoilu sekä ulkokiipeily ovat toistaiseksi vielä sallittuja ja todella tärkeä osa monen päivittäistä elämää.

Alkuun ajattelin, etten kirjoita koko aiheesta mitään. Tämänkin blogin historiaan on mahtunut jos jonkinlaista palautetta. Sitä kirvoitti myös aikanaan kirjoittamani Access-teksti, joka vielä aika lievästi puuttui yksilön oikeuteen sikailla touhuta. Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa kiipeilyhallit on kiinni ja ulkokiipeilyn etiikassa on vielä yksi taso lisää – valtionhallinnon yleiset suositukset ja rajoitukset ihmisten liikkumiseen. Kärjistäen nyt myös sisäkiipeilijät ryntää ulos, kun kaikkien pitäs pysyä kotona.

Siispä alla on MUN näkemyksiä vastuullisesta ulkokiipeilystä tänä outona aikana. Ymmärrän hyvin, että toiset ajattelevat, että kotoa ei soisi poistua edes ulkoilemaan ja toiset taas kokevat, että mitään ei pitäisi rajoittaa. Henkilökohtaisesti suurehko toiveeni on, että saisimme pysäytettyä viruksen etenemisen ilman täydellistä ulkonaliikkumiskieltoa. 

Kiitos kaikille jotka jo kommentoivat asiaa Instagramissa.

Palaute on edelleen tervetullutta!


Vastuullinen Ulkokiipeily Erikoisaikana

1) Pysy lähikivillä (ja oman sairaanhoitopiirisi alueella)

On lähikivien ja kallioiden kunnianpalautuksen aika. Lähialuekiipeilyn soisi toki olevan hitti jo ihan ilmastonmuutoksen vuoksi, mutta viimeistään nyt valtionhallituksen suositettua kotimaanmatkailun rajoittamista lähikivet ja -kalliot noussee arvoon arvaamattomaan. Lähikivet kannattaa valita pääosin oman sairaanhoitopiirin alueelta, koska esimerkiksi Lapin Sairaanhoitopiiri on toivonut alueelle matkustamisen välttämistä tehohoitoyksiköiden rajallisen määrän vuoksi. On tottakai vähän epäreilua, että toisten lähikallio on Korouoma, Hopiavuori tai Olhava, mutta sille ei mahda mitään. Ne on niitä muista syistä tehtyjä asuinpaikkavalintoja, jotka nyt realisoituu.

Siispä meikää näkee tässä kuussa lähinnä poikkaroimassa yksin Farmikivellä.

2) Suosi mukavuusaluetta

Vältä riskejä. Kaikki extreemimmät hommat on nyt syytä jättää syksymmälle ja keskittyä mukavuusalueella kiipeilyyn. Toki mukavuusalue on hyvin henkilökohtainen käsite, mutta älä ole se tyyppi joka tarvii pelastuskopterin. Ole enemmin se tyyppi joka parantelee (henkisiä) mustelmia sohvalla ja katsoo vanhaa Reel Rockia telkkarista.

3) Älä ruuhkauta kiviä ja kallioita

On oletettavaa, että tänä keväänä kivillä on itseasiassa normaalia enemmän porukkaa, koska kiipeilyhallit ovat kiinni. On kuitenkin tämän hetkisten suositusten mukaista välttää kokoontumista ja ihmismassoja myös ulkosalla. Suuntaa siis retkesi vähemmän suositulle kivelle ja jos kivi on jo varattu mene suosiolla muualle.

Myös paikallisia kiipeilyn FB-ryhmiä voinee tälleen poikkeusaikana hyödyntää keskusteluun siitä, miten suosituimpina kiipeilypäivinä (aurinkoiset lauantait ja sunnuntait) vältetään ruuhkat.

4) Kiipeä ulkokivilläkin vain terveenä

Tämän pitäisi olla itsestäänselvää. Just stating the obvious here.

// Edit 26.3 Huomioithan Suomen Ladun ohjeet ulkona liikkumisesta pandemian aikana sekä tottakai THLn uusimmat ohjeet tartuttavuudesta. 

5) Kertaa Suomen Kiipeilyliiton Access-ohjeet

Moni tulee suuntaamaan tänä keväänä ensimmäisen kerran sisältä ulos ilman keinoja saada Access-vinkkejä kokeneemmilta kiipeilijöitä. Siksi on erityisen tärkeää kerrata Access-ohjeet ja seurata SKILin Access-ryhmää Facebookissa.

Lintujen pesinnät ja muut Access-rajoitukset on voimassa myös koronakeväänä.

Tässä vielä tiivistettynä (Lähde SKIL Access FB):

– Pysäköi niin, että lähiasukkaiden ja maatalousajoneuvojen kulku on esteetön
– Älä kulje liian lähellä asutusta tai viljelyjen poikki
– Älä roskaa tai metelöi kallion läheisyydessä
– Tulentekoon tarvitaan aina lupa!
– Tervehtiminen ja kohtelias käytös kiipeilykallioilla ja lähestymisissä

Suomessa kiipeilykallioita on suhteellisen vähän, pidetään niistä, sekä suhteista maanomistajiin ja lähiasukkaisiin hyvää huolta. Jokamiehenoikeuksiin sisältyy myös vastuu. Tietoa jokamiehenoikeuksista: http://www.ymparisto.fi/…/Luo…/Jokamiehenoikeudet%2816989%29

Pysykää terveinä ja pitäkää (virtuaalisesti) huolta toisistanne!

Ps. Lue myös Maaritin blogautus aiheesta Painovoimaa Vastaan -blogista. Maarit käsittelee aihetta hieman laajemmin etiikan kannalta.