Kustavin Parhaat Vitoset

Kesän paras kiipeilytapahtuma eli Kustavin kiipeilyfestarit juhlitaan tulevana viikonloppuna Vakka-Suomen kallioilla. Olen riemulla seurannut festien kasvua Lootholman leirintäalueen pienestä nuotiopiiristä melkoisiksi bakkanaaleiksi. Trädikiipeilystä on tullut suosittua!

Tämän kesän kemut jää itseltäni väliin, koska elämä kuljetti mut hieman yllättäenkin Norjan vuonoille sadetta pitämään. Ajattelin silti jatkaa festien kunniaksi Kustavin Parhaat – postaussarjaa runoilemalla Kustavin upeista vitosista. Kustavin Parhaat Kutoset – postauksesta tuttujen munkkivinkkien sijaan ujutin sekaan mietteitäni eri tyylisten halkeamien kiipeämisestä. Vinkit on suunnattu tuoreemmalle halkeamaintoilijalle ja ne kannattaa suhteuttaa omaan kokemustasoonsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikko sending Mesi (5+) in Pohjavuori. Also a great 5+ but didn’t make the list!

Osa vinkeistä on luultavasti hyviä ja osa huonoja. Kommenttiboxi on avoin kaikenlaiselle pätemiselle ainakin siihen asti kun Pete Whittakerin kirja halkeamakiipeilystä ilmestyy. Peten kirjasta voidaan kaikki sitten aikanaan opetella virallinen totuus. 

Jutun reitit on jaettu luovasti kolmeen eri kategoriaan, joihin valitsin kaikkiin kolme eri tasoista reittiä. Vaihtelevan kokoisten halkeamien tapauksessa olen yrittänyt muistella mitä tyyliä reitti eniten edusti. Pidätän oikeuden muistaa väärin. 

Kiipeilyn iloa!


Sormikokoa ja otteikkaampaa kikkailua

Elokuun Kruunu, 5-, Pohjavuori. Elokuun Kruunu jää hieman pohjavuoren suosituimpien vitosten kuten Mesin, Eukkoa Ikävän sekä Killin ja Nallin koston varjoon. Sen alun sorminäppärä halkeama on kuitenkin oivaa harjoitusta sormihalkeamien yleiseen dilemmaan – miten kiivetä ja varmistaa reitti niin, ettei tuki otteita varmistusvälineillä?

Rikun reitti, 5, Pärkänvuori. Pärkänvuoren aurinkopuolelta löytyy useampikin hieno vitosen reitti, mutta Rikun reitti on ehdottomasti kallion monipuolisinta antia. Reitin alun bulgen ohitus muuttuu loppua kohden paranevaksi sormihiippailuksi! Rikun reitti on Kustavin kiipeilyraamatussa eli Jammi.netissä merkattu viismiikaksi. 27 Crags arvottaa radan tasan vitoseksi, joka on mielestäni lähempänä oikeaa greidiä.

Grunge, 5, Isoniitty. Liekö aika, jona kuuntelin broidin keltaisesta Walkmanista Alice In Chainsia vaikuttanut mielipiteeseeni, mutta Isoniityn Grunge ehdottomasti yks omia lemppareitani Kustavissa. Halkeamaan toki menee ajoin koko käsikin, mutta Grunge on kiipeämisen arvoinen helmi heti enemmän hehkutetusta Hirvenkallosta vasempaan. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suvi on Espresso (5) in Riskeläisvuori. Again a nice 5 but didn’t make the list either!

Aloittelevalle sormijammaajalle riittää usein käden sovittelu halkeaman muotoihin joko etusormi tai pikkurilli edellä – fingerlockien ja stackien opettelun voi hyvin jättää myöhemmälle. Sormijammeihin saa paremman kontrollin ja lisää voimaa kääntämällä kyynärpään alas.

Tässä vielä kiinnostuneille Ameriikan Treelinen eli REI:n tuottama lyhyt opastus sormijammitekniikkaan.

Käsihalkeamia

Murmelin Ullakko, 5-, Hooperinvuori. Hooperin käsihalkeamahelmi Murmelin Ullakko on samalla hyvä intro dihedraaleihin. Otteista huolimatta jalkajammeja ei kannata kuitenkaan unohtaa. Murmelin Ullakon halkeaman alun tasalaatuinen koko on monille tassuille varsin optimaalinen jalkajammailun harjoitteluun.

Ameliet, 5, Kräkiniemi. Yksittäisistä tasan vitosen halkeamapätkistä upein lienee Isoniitun Sankarihevin yläosa. Kokonaisuutena parhaan vitosen käsihalkeaman paikan ansaitsee kuitenkin Kräkiniemen Ameliet. Reitit voi kiivetä yhdessä tai erikseen ja ne tarjoavat oivan johdannon monenlaiseen halkeamakiipeilyyn. Amelieilla on hyvä testailla käsijammeja peukalo ylös tai alas suunnattuna. Peukalo ylöspäin jammattuna ulottuvuus on usein parempi ja peukalo alaspäin jammiin saa enemmän voimaa. 

10303BD3-23E8-4832-8631-D21CCD79E077

Butterflies at Hooperinvuori. Home to Murmelin Ullakko, a great 5- hand crack!

Sähköpaimen, 5+, Uhrikallio. Sähköpaimen oli aikanaan mun ensimmäinen viisplussan flash ja muistan kuinka olin pakahtua ylpeydestä! Alun ihanat käsijammit taittuu pienen levon jälkeen upeaan katon ohitukseen. Voiko parempaa olla? Majesteettinen linja halkoo Uhrikallion liki pystysuoran seinämän ja on ehdottomasti retken arvoinen vaikkei kaltsilta muuta kiipeäsikään.

Sähköpaimen on ehdottomasti Kustavin parhaita vitosia, ellei paras.

IMG_3889

Fraasit kuten ”Käsijammi on kahva” tai ”käsihalkeemahan on helppoo kruisailua” ovat halkeamakiipeilyn ehkä eniten toitotettuja totuuksia. Ne voi kuitenkin tuntua turhauttavilta jos omat käsijammit valuu aina ulos kalliosta. Yksi käsijammin oppimisen haasteista onkin neuvojen laatu. Monen on vaikea selittää itselleen itsestäänselvää käsijammia pedagogisesti hyvin unohtamatta jotain oleellista. Siispä ei kannata lannistua tai ajatella, että on tyhmä tai huono kun ei tajua. Kannattaa vaan kokeilla vaikka ihan maanpinnalla, kysellä lisää ja katsoa taas yks uusi opetusvideo. Kaikki sen käsijammin lopulta oivaltaa ja pääsee hokemaan kuinka käsijammi on kahva. 

Käsijammitekniikkan opetteluun löytyy esimerkiksi tämä Tom Randallin video.   

Jammihanskat parantaa käsijammin pitoa, mutta suosittelen kokeilemaan jammia myös paljain käsin tai ohuella teipillä. Opin itse sitä kautta paremmin sisäistämään jammin voiman ja käden koon säätämisen kun en voinutkaan enää samalla tavalla tukeutua hanskan tuomaan lisäkitkaan. Hyvän jammitekniikan voi kuitenkin oppia myös hanska kädessä, eikä se lapasettomuus ole mikään kovan kiipeilijän mittari vaikka jotkut niin kuvitteleekin. Hanskat tai teipit säästää nahkaa ja se nahka on pirun arvokasta kun halkeamaa tuuttaa menemään monta sataa metriä peräkkäin.

Isompaa rööriä

Mörköränni, 5-, Kräkiniemi. Mörköränni on toki parhaimmillaan pimeässä kiivettynä, mutta reitti toimii hyvin valoisallakin. Reitillä pääsee kokeilemaan leveiltä offareilta tuttuja kanansiipiä hyviltä jaloilta ilman sitä valtavaa ähellystä ja loputonta huohottamista mitä offarikiipeily varsin usein on.

Kaunokainen, 5, Isoniittu ja Kivekset, 5, Riskeläisvuori. Isompien röörien kategoriaan on vitosten kohdalla pakko listata kaksi toisistaan hyvin poikkeavaa reittiä. Isoniityn hurmaava Kaunokainen on ehdottomasti Kustavin paras johdanto perinteisempään offarikiipeilyyn ja Riskeläisvuoren Kivekset taas klassisiin rannareihin savupiippuihin. Molemmat reittejä joiden soisi olevan koneemmankin halkeamakiipeilijän tikkilistalla!

Reiteistä Kaunokainen on helpompi varmistaa ja oikeilla kamoilla varsin turvallinen. Edit: Tarkemmassa tarkastelussa paljastui, että Kaunokainen onkin 5+. Uups. Väittäisin sen olevan tiukemmasta greidistään huolimatta Kiveksiä hieman helpommin lähestyttävä.

Ensimmäinen Pioneeri, 5+, Hopiavuori. Hopiavuoren Ensimmäinen Pioneeri on ehkä enemmän käsihalkeama kuin leveä rööri, mutta ansaitsee paikkansa Kustavin parhaiden vitosen halkeamien listalla. Ensimmäinen Pioneeri oli Kustavin sadas reitti ja sijaitsee aitiopaikalla uljaan Hopiavuoren eväskiven luona. 

Leveissä rööreissä merkittävin oivallukseni ei aikanaan ollut kanansiivet, käsibaarit tai erilaiset jammipinot vaan jalkatekniikka. Eli jos jalka ei mee nätisti otteelle tai suorana jalkajammina tulee apuun niin sanottu kantavarvasjammi. Siihen on aluksi vaikea luottaa, mutta kun se alkaa pysyä niin moni leveämpi halkeama helpottuu huomattavasti. Pete Whittaker selvittää Youtubessa offaritekniikkaa yleisemminkin, mutta kantavarvasjammin tekniikkaohjeet löytyy videon kohdasta 3:20.

Jotain ihan muuta

Lahja, 5+, Kuulivuori. Kuulivuoren Lahjaa on tituleerattu Kustavin Slanting Corneriksi eikä se ole kovin kaukana totuudesta. Reitti alkaa upealla kolmion mallisella dihedraalilla ja taittuu loppua kohden oikealle slanttääväksi. Ihan mahtava elämys!

AB8E2A77-CA7F-40F0-B4AC-F96057513E7B

Markus warming up on Lahja. Maybe the finest 5+ in Kustavi.

Friends will be Friends, 5, Pärkänvuori. Friends will be Friends on Pärkänvuoren pimeän eli vaikeamman puolen helpoin reitti. Linja on sekotelma offaria ja otekiipeilyä ja yllättää kiipeilijän monella eri tapaa. Reitin voi käydä lähettämässä vaikka pienenä seikkailuna Pärkän aurinkopuolelta – kiipeää ensin Rikun reitin ylös, kävelee kannaksen yli, laskeutuu Friendsin juurelle ja palaa lähetyksen jälkeen takaisin aurinkoon. 

Lahja ja Friends will be Friends on molemmat ehdottomasti Kustavin upeimpia vitosen ratoja! Ehkä sittenkin jopa sitä Sähköpaimenta parempia.

Iloista lähetysfestaria kaikille. Nauttikaa hyvästä seurasta!

Itätalon Ranta, Kustavi, Western Finland


Follow @revontulia in Facebook and Instagram