Weekend Warrior

Sacramento, Kalifornia

Kello on 3:50. On maanantai. Olen hereillä. Verhojen raosta kajastaa viereisen huoltoaseman neonvalojen kajo. On liian aikaista nousta, mutten saa enää unta. Katoan maailmaan, jossa uni ja valveillaolo eivät enää tunnista toistensa rajoja. Yritän venytellä, mutta kokolattiamatto tuntuu liian pehmeältä jalkojani vasten, enkä löydä tasapainoa. Väsyttää. Suomessa kello on jo kohta kaksi iltapäivällä, mutta Kaliforniassa aurinko vasta nousee ja ilma on viileä.

45BDB730-12F0-4661-9C44-042A8B33F2FA

It’s too hot and there’s too many people. What to do? Toulumne it is!

Sonnustaudun tottuneesti uniformuun jossa olen asemani mukainen. Uskottava asiantuntija ja silti sopivan rento, kuten alaani kuuluu. Paitani on ehkä silitetty.

Ajan vuokra-autolla toimistolle pitkin aamuyön kuolleita katuja. Talo numero kahdeksan näyttää tismalleen samalta kuin talot viisi, kuusi ja seitsemän. Neuvotteluhuoneet on merkitty nelinumeroisella koodilla, jotta ne erottuisivat sadoista muista samannäköisistä neuvotteluhuoneista. Juuri missään niistä ei ole ikkunoita.

Päivät ja tunnit sekoittuvat toisiinsa. Voisin yhtä hyvin olla vaikka Kiinassa.

373EBEB9-EA18-4C67-8BEF-17AAF48707B2

03364833-9DAF-4805-BF65-1D77AD71F3DE

I think this thing is Matthew’s Crest. And it immediately made my to-do list. What a ridge!

Yosemite Valley, Kalifornia

Kello on 3:50. On maanantai. Olen hereillä. Ulkona on vielä pimeää, mutta jostain kajastava täysikuu luo valtavien punapuiden hennon varjon tyttöjen auton ylle. Suvi nukkuu vieressäni vilttien alla. Herätyskello soi vasta kymmenen minuutin päästä, mutta mua ei haittaa olla hereillä. Ehkä tänään minua ei tarvisi odottaa. 

Kolmen tunnin ajomatka Sacramentosta Yosemiteen kuljetti mut todellisuudesta toiseen. Heräilin makuupussista auton takakontista, Harbin Flat Roadin metsäisellä levikkeellä. Edellisen viikon olin nukkunut vitivalkoisilla lakanoilla hotellissa.

Ainoastaan Starbucksin pikakahvi oli samaa molemmissa.

56284287-40BD-4FFF-BFD8-B89FDF2B8C613DB77FD8-C116-483D-A070-30128E67959E

Kiipeilyn parissa ihannoidaan paljon irtiottoja yhteiskunnan normeista. Luemme tarinoita downshiftanneista lähetysjumalista ja sankareitamme ovat useammin pakuissa asuvat oman tiensä kulkijat kuin töiden ja lähetysten välillä tasapainottelevat, asuntolainaa kuittaavat viikonloppusoturit. Arvostamme valintoja, jotka tehdään kiipeily edellä ja urahaaveet sivuuttaen. Pohdin ajoin itsekin minkälaista olisi elää vaihteeksi siten, että jättäisin kaiken taakseni, muuttaisin norjalaiseen vuonoon ja kiipeäisin vailla vastuita ja velvollisuuksia.

83E67F72-450C-40FE-B529-ACB8D80CCC90

Onneksi vuoret kuitenkin sallii kaikki mahdolliset tavat olla sen kummemmin arvottamatta toinen toistaan. Vaikka olisimme arkena insinöörejä, elämäntapainkkareita, lääkäreitä, rakennusmestareita tai fysioterapeutteja vuorilla me ollaan vaan kiipeilijöitä, ilman minkäänlaisia titteleitä. Ja niinpä vailla identiteettikriisin häivää ajelin upean vuoripäivän iltana takaisin ikkunattomiin neuvotteluhuoneisiin keskustelemaan kuvien prosessoinnista.

Koska ainakin toistaiseksi mun tarinani kertoo lomillaan kiipeävästä viikonloppusoturista, joka rakastaa vuoria yli kaiken.


CBD53165-0F58-43E0-920A-8BFEDEDB86B7

The pinnacle on the other side of valley is Rostrum. Yet another item on my to-do list! It is possible that it is too hard – but who cares. Dreaming is always allowed.

Toulumne Meadows on osa Yosemiten kansallispuistoa, johon pääsee Tiogan solan halki kulkevan tien ollessa auki. Toulumne on kuuluisa alppimaisesta ympäristöstään ja alueen lukemattomista graniittikupoleista. Toulumnen kausi on parhaimmillaan kesä-elokuussa ja säiden sattuessa kohdilleen rauhallisempi Toulumne Meadows on mukavaa vaihtelua ajoittain ruuhkautuvaan Yosemiten laaksoon. 

07E0DE06-584D-4334-9843-A72F943707A2

Memorial Day is the busiest day of the year in Yosemite Valley. Luckily Reed’s Pinnacle Regular Route was sketchy enough not to draw any crowds.

Kiipesimme Toulumnessa helpohkon Cathedral Peak Southeast Buttress-reitin. 1,5-2 tunnin lähestyminen kulkee upeaa puronvartta kohti Cathedral Peakin terävähköä huippua, jonka itse John Muir valloitti ensimmäisen kerran vuonna 1869 sen aikaisilla vaelluskengillään. Kaakkoisseinämän perusreitti on vaikeudeltaan 5.6-5.7 ja vuoren voi huiputtaa useampaa eri variaatiota pitkin. Poistuminen tapahtuu alaspäin kiipeämällä ja laskeutuen. Suosittelen tarkistamaan asianmukaiset poistumisohjeet toposta ennen reitille lähtöä ja varmistamaan huolella laskeutumispisteiden kunnon.

Tytöt kävi lähdettyäni kiipeämässä Toulumne Meadowsin alueelta myös Fairview Domen ja Daff Domen West Crackin. Helmiä kuulemma molemmat!

667AE208-FD63-46AF-ACB7-E813FAD2EF8F

The other side of Half Dome.