Bohuslänin Kuusmiikat

Kuusmiikka on Bohuslänissä jokseenkin maaginen greidi, jolla pääsee käsiksi todella maailmanluokan kiipeilyyn. Käsihalkeamat, sormihalkeamat ja jopa pienet katot halkoo Bohuslänin majesteettisia kallioita. Reitit on pääosin pitkiä ja ehdottomasti kiipeämisen arvoisia myös kokeneemmalle tekijälle. Listasin alle 10 omaa suosikkiani ja luettelo toimii myös suosituksena eri kiipeilykallioista. Hienoja kuusmiikkoja löytyy valtavasti myös listan ulkopuolelta, mutta näistä on hyvä aloittaa!

Kuusmiikka Bohuslänissä vastaa karkeasti kotomaan 5c/6a greidiä, hieman reitistä riippuen. Kiipeily on luonteeltaan usein hieman samantyyppistä kuin vaikkapa Olhavalla. Kamoja täytyy välillä jatkaa ja niitä on syytä riittää reitin toppiin saakka.

F101056F-08F6-4572-9B94-B261D8D6A5B2

The upper crack system of Champagnefrukost in Skyggeberget. I first thought of writing a more generic Best of Bohus -post but then this route happened and inspired the 6- theme for the list.

Yritin taas välttää liian yksityiskohtaista informaatiota, etten polttaisi saitteja. Puristien kannattaa silti lopettaa lukeminen tähän.

Prismaster – Hallinden

Hallindenin pääseinä on yksi Bohuslänin korkeimmista kallioista ja sen halkova Prismaster on Bohuslänin kuusmiikoista ehkä näyttävin. Reitin voi kiivetä yhdessä köydenmitassa, mutta helpommalla pääsee kun tekee ständin jollekin reitin alaosassa olevista hyllyistä ja jakaa radan suosiolla kahteen osaan.

Champagnefrukost – Skyggeberget

Skyggebergetin Champagnefrukost eli samppanja-aamiainen oli itselleni tämän reissun uusi tuttavuus. Reitti alkaa Skyggebergetin upean tammimetsän kätköistä ja kiipeää sormekasta halkeamaa hyllylle josta alkaa reitin ehkä upein osuus eli pienen katon ylitys. Topossa reitti näyttäisi viettävän hieman vasemmalle, mutta katto on ehdottomasti parhaimmillaan suoraan halkeamaa ylös noustuna. Skyggebergetin reitit ei näytä mitenkään erityisiltä, mutta yllättävät mukavalla kiipeilyllä. Suosittelen!

801450E9-AA0C-46BD-A42C-75F851CB977E

Getting ready to jam at the roof of Champagnefrukost in Skyggeberget.

Villskudd – Välseröd

Olen kuullut Villskuddia tituleerattavan maailman hienoimmaksi kuusmiikaksi. Itsehän antaisin sen tittelin varmaan mieluiten Ruotsalaisten Reitille, mutta koska se tulkittaisiin kotiinpäin vetämiseksi olkoot Villskudd nyt sitten ainakin maailman hienoimmasta päästä greidissään. Monipuolinen reitti polveilee pitkin Välserödin seinää ja tarjoaa kiipeilijälle laadukkaita elämyksiä alusta loppuun saakka.

Villskudd in Välseröd. One of the best 6- single pitch routes anywhere. Photos by Arno from an earlier trip. Miss those red pants!

DNA – Galgeberget

Isomman Galgebergetin halkoo liki keskeltä DNAn alkuun hieman konstikaskin sormihalkeama. Pitkä reitti on mukavaa muuvittelua alusta loppuun saakka ja yksi monista ison Galgebergetin kivoista linjoista. Galgeberget on varsinkin pyhinä ja viikonloppuisin välillä todella ruuhkainen, mutta aikainen aamustartti takaa vapaan radan myös Helatorstaina.

Malloröl – Häller

Malloröl saattaa nykyisellään olla jo inasen kuusmiikkaa vaikeampi, mutta lueteltaessa Bohuslänin klassisia kuusmiikkoja en millään malttanut jättää mainitsematta majesteettista Hälleriä. Kallion alhaalta ylös kikkaileva Malloröl on ehdottomasti yksi klassikkoradoista ja sen soisikin löytyvän jokaisen kuusmiikkaa lähettävän Bohuslänin kävijän toivelistalta.

Berikirstis Polska – Svaneberget

Kapeita käsiä syövä Berikirstis Polska on Bohuslänin kuusmiikoista ehkä puhtain halkeamalinja. Upea, vasemmalle viistosti kaatuva jatkuva rata on ehdottomasti Svanebergetin visiitin arvoinen. Kallio kuivuu sateiden jälkeen joskus hieman hitaasti, mutta jammihanskathan pysyy hyvin hieman kosteammassakin kivessä.

Pulcinella – Hallinds Klack

Hallinds Klackissa on vierekkäin kaksi kuusmiikan rataa, mutta koska hieman vasemmalle viettävä Pulcinella on aavistuksen verran Vårofferia siistimpi rata pääsi se listaukseen mukaan ja Våroffer jäi rannalle. Molemmat kannattaa kuitenkin ehdottomasti kiivetä! Pulcinellassa alun släbit dihedraalit vaihtuu loppua kohden jyrkkeneväksi halkeamaksi, joka pitää kiipeilijän visusti otteessaan.

A4D99B54-58A4-4D85-A9A9-F1EB9760E19D

Våroffer at Hallinds Klack. Pulcinella is one to the right. Eldfågeln (7-) in the corner is also recommended!

Tröttmössans Tystnad – Vettekullen

Vettekullen kohoaa korkealla Bohuslänin peltojen yllä. Hieman oikealle viistävä Tröttmössans Tysnad on upeaa halkeamakiipeilyä ja myös hyvä lämppäri viereiselle Jum Jumille (7-). Tystnadin hassu kolonen aiheuttaa mukavasti päänvaivaa vähän kokeneemmallekin kuusmiikan lähetysmiehelle tai -naiselle.

2015-04-12 12.26.30

High abowe the fields in Vettekullen. Photo by Rami from an even earlier trip.

Besta leden i Välserod – Änghagen

Änghagenin suurin nähtävyys on toki legendaarinen alkujaan kuulemma kuusplussaksi greidattu  monsterioffari Presenten, mutta kaltsilta löytyy myös reitti nimeltä Välserödin paras liidi. Vilskudd on toki oikeasti upeampi, mutta Besta leden i Välseröd on myös visiitin arvoinen rata. Änghageniin on kohtuullisen helppo piipahtaa Välserödistä kävellen. Bestä läden i Välseröd on yläosastaan hieman muita listattuja kuusmiikkoja leveämmän käden rata, muttei kuitenkaan vielä offari.

Norsk Espresso – Broberget

Melko pystysuora Broberget on vain kivenheiton päässä Brodalenin Tempon jätskialtaasta. Kallion pääasialliset herkut alkaa kuusplussasta ylöspäin, mutta oikean laidan Norsk Espresso on mukavan vaihteleva kuusmiikan ralli. Alun hieman dihedraalimainen muoto muuttuu parin hyllyn jälkeen nautinnolliseksi halkeamakruisailuksi kohti uljaan Brobergetin toppia.

Listalta jäi puuttumaan lukemattomia reittejä ja melkein joka kaltsilta löytyykin joku kuusmiikan helmi lähetyksiin tai lämppäreiksi. Jos hakee Bohuslänistä ekaa kuusmiikan tikkiään suosittelen tsekkaamaan Hallindenin vasemman laidan Vad är otid? – reitin. Lyhyt sormihalkeama on melko matalan kynnyksen reitti ja päättyy pulttiankkuriin.

Lisätietoja kaikista linjoista ja kallioista löytyy 27 Cragsista tai Bohuslänin upeasta toposta.

Nautinnollisia Bohuslänin retkiä kaikille ja hyviä lähetyksiä! Oma kevään reissuni toi kovasti kaipaamiani liidimetrejä helpoilta ja vähän vaikeammiltakin radoilta. Nautin suunnattomasti kesäisestä fiiliksestä sekä niistä hetkistä, kun sain onnistuneen liidin jälkeen kiipeilykengät pois jaloista ja tuijottelin äärettömyyteen yli Bohuslänin idyllisten peltomaisemien ja kallioiden.

FBAA07A4-0795-444A-BE04-CB559833CB0E

Island in the sun near Bovallstrand.

Ps. Bohuslänin tunnelmia ja ylimalkaisia reittisuosituksia löytyy myös aikaisemmasta Bohuslän -postauksesta. Osa kuvista on parempien puutteessa samoja. Ensikertalaisen vinkkejä Bohusläniin löytyy Sunnuntaiaamun Minnan mainiosta Ensikertalaisen Bohuslän – postauksesta.