Kiipeilyaiheisia Podcasteja

Podcastit tai äänikirjat on kuin luotu matkustamiseen tai teltassa odotteluun. Kun auto on niellyt harmaita maanteitä tuntikausia parit Podcastit virkistää Spotifyn soittolistoja kummasti. Lentomatkoilla tai teltassa voi taas lukemisen sijaan antaa silmien levätä ja keskittyä ihan vain kuuntelemiseen. Kirjoitetusta tekstistä poiketen Podcasteissa tarinat kertoo aina haastateltava itse, omalla äänellään ja kertomuksissa onkin usein mukana aidommat tunteet, kuin nykyajan tyylitellyissä videoissa.

Keräilin tulevalle Rjukanin retkelle (jee!) uutta kuunneltavaa ja ajattelin, että miksipä en samalla vinkkaisi teillekin muutamia suosikki-Podcastejani.

Postauksen kuvat on vuosien takaa Aconcagualta.

IMG_8569

Gearing up at Plaza de Mulas, Aconcagua.

Enormocast: Libby Sauter, Life on the Short Fix

Libby Sauter on yhdysvaltalainen kiipeilijä, The Nosen naisten nopeusennätyksen toinen haltija ja linkkauspäivien kuningatar. Enormocastin Podcastissa Libby tarinoi kiipeilystään Yosemitessa, siitä kuinka ajatus nopeusennätyksen tavoittelusta syntyi, sekä hoitajan työstään Libyan ja Irakin kaltaisissa maissa. Podcastissa keskustellaan myös Big Wall -nopeuskiipeilyn tekniikoista ja Libbyn kehityskaaresta kiipeilijänä. Suosittelen varsinkin Yosemiten matkaa suunnitteleville kiipeilijöille! Enormocastissa on muitakin mielenkiintoisia podcasteja, kuten melko tuore Nalle Hukkataipaleen haastattelu: Episode 140: Nalle Hukkataival – Going Beyond.

IMG_8561

The sands of Aconcagua covered in white. Basecamp (4300m).

MTK: Enni Bertling, The Mother of Black Horses

Enni Bertling on monipuolisena yleiskiipeilijänä ehdottomasti yksi omista esikuvistani. Enni taitaa kaiken boulderoinnista vaikeaan mikstaan ja onkin viimeaikoina panostanut jääkiipeilyn maailmancupissa loistamiseen. Mikkelin Työväen Kiipeilijöiden podcastissa Enni avaa kisakiertueen saloja sekä jutustelee kiireisen arjen ja tavoitteellisen urheilun yhdistämisestä. Mikkelin Työväen Kiipeilijöiden Soundcloud-sivuilta löytyy tietääkseni ainoat suomenkieliset kiipeilypodcastit. Antti voisi tehdä haastatteluja enemmänkin, mutta liekö suomalaiset kiipeilijät vielä löytäneet tietään podcastien pariin?

IMG_8555

Morning rays of sun and the mighty Aconcagua (6962m).

Chalk Talk: Emily Harrington, Testing the Limits

Yhdysvaltalainen Emily Harrington on yksi maailman monipuolisimpia ulkoilmatekijöitä. Mimmi kiipeää todella vaikeita sportti- ja big wall reittejä, laskee 8000-tonnisilta huipuilta, juoksee maratoneja sekä valloittaa isoja vuoria. Chalk Talkin podcastissa Emily kertoo retkestään Mount Everestille sekä siitä, miten Everestin kaltaisen tavoitteen henkiset haasteet eroaa kalliokiipeilyn haasteista. Podcastissa Emily tarinoi myös anti-Everestiksi kutsumastaan matkasta Myanmarin viidakoiden halki Hkakabo Razi – vuorelle. Emilyn maanläheiseen tyyliin on helppo samaistua ja hänen englannin kielensä on eloisaa, mutta helposti ymmärrettävää.

IMG_8565

Moonlight over Camp Canada (4900m).

Training Beta: Paige Claassen, How To Successfully Project A Route

Paige Claassen on etelä-afrikkalainen kiipeilijä, joka alkusyksystä 2017 Norjassa Flatangerin luolassa ensin projektoi ja myöhemmin lähetti 8c+ vaikeusastetta olevan Odin’s Eye -reitin. Haastattelussa Paige kertoo kiipeilystä Flatangerista sekä siitä, miten hän lähestyy itselleen vaikeaa reittiä. Paige käy läpi sitä kuinka hän ensin kokeilee reittiä ja myöhemmin pyrkii linkittämään osioita. Training Beta -sivuston podcasteista löytyy kiipeilijöiden kertomuksien lisäksi paljon tietoa kiipeilyn harjoittelusta sekä erilaisista loukkaantumisista toipumisesta.

Kuuntelun iloa!

IMG_8557

If you have no podcasts to listen to in Basecamp you can always consider bouldering!