Reittisuosituksia Lofooteille – Presten

Tämän blogin suosituinta antia on meikän reittisuositukset. Kustavin parhaat kutoset ja Euroopan pitkiä reittejä on molemmat postauksia, jotka te, rakkaat lukijat, löydätte aina uudestaan ja uudestaan. Vielä keväällä kirjoitellessani Reittisuosituksia Lofooteille harmittelin, kuinka Lofoottien uljas Presten oli mulle vielä vieras. Olin toki kiivennyt klassisen Vestpillarenin jo kahdesti, mutta muuten Presten oli jäänyt tuntemattomaksi. Menneen kesän ylimalkaisena tavoitteena oli kiivetä Presteniltä ”edes jotain muuta”.  Auringon helliessä Henningsvaerin turkoosia rantaviivaa päädyin lopulta viettämään kolme päivää Prestenin eri kolkkiin tutustuen.

Lofootit-4-2

Where the cliffs of Presten meet the Arctic Sea. Photo by Lea.

Prestenissä on valtavaa potentiaalia erilaisiin linkkauksiin. Mäkeä voi kiivetä vähän sieltä täältä, valikoiden parhaat päältä ja vältellen ruuhkia. Oivalsin tänä kesänä, ettei Presteniä aina tarvi nousta ylös asti. Kivan illan tai lyhyemmän sääikkunan voi viettää kiipeämällä vain Storhyllalle ja laskeutumalla alas Vestpillarenin ruuhkien hälvettyä. Yksi mun tämän kesän hienoimmista retkistä oli Ypperstepresten – Klokkeren – Slanting Corner – Lundeklubben – Skiloperen -linkkauspäivä. Aloitin kiipeilyn aamulla Prestenillä ja päätin illan Store Festvågilla.

Kiitos vaan kaikille osallisille!

Norja-6

Ps. Yritän aina välttää liian yksityiskohtaista informaatiota, etten veisi keneltäkään on-sight kiipeilyn iloa. Todella puristien kannattaa kuitenkin jättää lukematta, otin parin reitin osalta lievästi kantaa varmistettavuuteen.

Reittisuosituksia Lofooteille, osa II – Presten

Ypperstepresten (6)

Ypperstepresten on Lofoottien uudessakin topossa saanut vain kaksi tähteä, mutta linja on ehdottomasti kiipeämisen arvoinen neljän köydenmitan helmi. Reitin yläosa seurailee upeaa, mustempaa basalttievää (dike), joka poikkeaa perinteisestä Prestenin halkeamakiipeilystä. Evän koloihin saa ujutettua kohtuudella varmistuksia (pientä rannaria, mutta ei kruksissa) ja otteikas basaltti on todella hauskaa kiipeilyä!

Ypperstepresten päättyy Storhyllan vasempaan reunaan ja reitiltä voi poistua joko laskeutumalla Vestpillarenin laskeutumislinjaa tai jatkamalla vaikkapa Klokkerenia Prestenin toppiin. Storhyllaa poikkaroidessa kannattaa muistaa varmistukset, ruohoista polkua on toki helppo kävellä, mutta se on kiipeilykengillä varsin liukasta.

Norja-1-2

The other side of Pianokrakken with mighty Presten on the background. Tapir (7-) was a cool single pitch route, highly recommended!

Korstoget, alku (6)

Jos oot niin kuin minä, että Korstogetin yläosan kruksit on vielä vähän liikaa, Korstogetin makuun pääsee kiipeämällä reitin neljä ensimmäistä köydenmittaa Storhyllalle. Korstogetin alku loppuu Yppersteprestenin lailla Storhyllan vasempaan reunaan. Reitin ensimmäiset köydenmitat on sellaisenaankin hienoa kiipeilyä ja Korstogetin toinen, upeasti jatkuva kutosen köydenmitta on yksi Prestenin upeimpia halkeamia.

Norja-2

Arno sneaking up to Storhylla from Korstoget. Just before the rain.

Vestpillaren (6)

Vestpillaren Direct on kiistatta yksi Euroopan suurista klassikkoreiteistä. Olen kirjoittanut Vestpillarenista jo aikaisemminkin muun muassa Euroopan Pitkiä Reittejä – postauksessa. Tänä vuonna pääsin liidaamaan vihdoin myös Slanting Cornerin, reitin ehdottomasti kuuluisimman köydenmitan. Ja olihan se helmi myös köyden terävässä päässä! Vestpillarenia on helppo varioida kiipeämällä keskimmäisten köydenmittojen sijaan esimerkiksi Klokkerenin (alla).

Ps. Tietääkö joku pääseekö Vestpillarenin Original Avslutningille Slanting Cornerin päältä? Topo neuvoo poikkaroimaan Slanting Cornering alapuolelta.

Norja-4

This little wide gem is a newly found off-width called Rally English (6) on The Coast. First ascent and picture by Alan Goldbetter.

Klokkeren (7-)

Storhyllan oikeasta laidasta lähtevä neljän köydenmitan Klokkeren on oiva jatko Yppersteprestenin tai Korstogetin aluille. Storhyllan vasemmasta laidasta poikkaroidessa ständin saa hieman yli Klokkerenin ensimmäisen köydenmitan puolivälin. Storhyllalta lähtiessä Klokkeren kiipeää iloisesti kolme köydenmittaa, joiden jälkeen reitin voi yhdistää esimerkiksi Vestpillarenin (6) tai Himmelen Kan Venten (6+) loppuun. Linja päättyy liki suoraan Slanting Cornerin alapuolelle. Myös Klokkeren on Lofoottien topossa palkittu vain kahdella tähdellä, mutta diggasin varsinkin reitin sorminäppärästä kruksista (jonka kakkostelin) sekä kuusmiikan köydenmitoista ylemmästä.

Norja-5

Lofootit-3

Slab dancing on the 4th dihedral pitch of Himmelen kan Vente. Photo by Erik.

Himmelen Kan Vente (6+)

Himmelen kan vente kuljettaa kiipeilijän liki suoraan Prestenin huipun henkeäsalpaaviin maisemiin. Upeiden kuusplussien lisäksi reitin kolmas köydenmitta on yksi Prestenin hienoimmista vitosista. Himmelen kan venten rohkeimmat pätkät ovat Arnon upeasti liidaamat alun toisen köydenmitan leveämpi halkeama sekä Slanting Cornerilta vasemmalle lähtevä, hieman herkempi hiippailu. Arno optimoi oman ”rohkeus/kannettava paino” -sietokykynsä kahteen neloseen, mutta reitin alkuun menee tarvittaessa isompiakin camalotteja.

Olin jostain syystä aina ajatellut Himmelen Kan Ventea itselleni liian jatkuvaksi, enkä ollut oikein uskaltanut lähteä reitille. Liidasin kuitenkin ihan siinä missä muutkin ja sain taas hyvän muistutuksen siitä, että arveluistani huolimatta olen ihan tasaveroinen köysistön jäsen. Kiipeilijä, jolla on omat vahvuutensa.

Tulevien vuosien Lofoottien kesiä jäi odottelemaan Presteniltä muiden upeiden reittien lisäksi ainakin Vestpillarenin todella upean näköinen Original Avslutningen. Rohkealta Himmel og Helveteltä löytyy myös herkullisen kuuloinen Yosemite Dihedral, mutta muuten reitti näyttää aivan liian kaistapäiseltä.

Norja-8

One of my favourite views in the world – Sunset from the top of Presten.