Suomen Kansallispuistot

Suomen Kansallispuistoissa olen oppinut miten luonnossa liikutaan. Puistot ovat tuoneet eteeni valkeita hankia, aurinkoisia aamuöitä laavuilla ja pulahduksia kylmään puroveteen. Kansallispuistoissa minulle on selvinnyt, kuinka painava isän putkirinkka onkaan kantaa, miten sukat saa kuivatettua makuupussissa ja miksi ainoaa mukana olevaa lusikkaa ei kannata sotkea Sinoliin.

Kansallispuistot kuvastavat minulle Suomea kauneimmillaan.

Olen vaeltanut Kolilla sateisena marraskuun viikonloppuna, rämpinyt Lapin kevään tulvavesissä Urho Kekkosen kansallispuistossa ja rakastunut päätä pahkaa Repoveteen. Olen lasketellut Pallastunturilla, lumikenkäillyt Riisitunturilla, vaeltanut skeittikengissä (Etnies!) Karhunkierroksen, hullutellut Pyhätunturin kesäöissä ja melonut inkkarilla pitkin Oulankajokea. Olen jääkiipeillyt Helvetinjärvellä, retkeilyt talvisella Leivonmäellä ja nautiskellut syvän sinisistä järvimaisemista Päijänteellä.

Vähälumisen juhannuksen kunniaksi talvisia ja kesäisiäkin kuvia kolmesta eri Suomen Kansallispuistosta – Päijänteeltä, Pallakselta ja Repovedeltä.

Päijänteen Kansallispuisto

Satuin Päijänteen Kansallispuistoon oikeastaan ihan vahingossa viime syksynä. Ajatus oli mennä Reventeelle kiipeilemään, mutta retkeily veti viime syksyn koleana aamuna enemmän puoleensa. Päijänteen kansallispuisto olisi varmasti parhaimmillaan veneillen tai meloen, mutta maakravulle Päijänteen upeat maisemat avautuvat myös Pulkkilanharjulta tai Päijätsalon näkötornista.

Kansallispuistot-3

Kansallispuistot-1

Kansallispuistot-2

Coffee stop at Pulkkilanharju. Karisalmi has the cutest little red coffee shop!

Kansallispuistot-4

Views over Päijänne from Päijätsalo viewpoint.

Pallas-Yllästunturin Kansallispuisto

Pallaksella parasta on hiihtokeskuksen koskemattomuus ja Hotelli Pallastunturin vuosikymmenten takainen tunnelma. Pallaksen Laukukeroa halkoo vain kaksi ikivanhaa ankkurihissiä ja lähiseudun paljakoille keroille pääsee hiihtämällä itse. Pallaksella yksi suosikeistani on leppoisa skinnailureitti Laukukeron ja Orotuskeron kautta Taivaskerolle. Romanssikahviossa voi napata välikahvit ja jatkaa vielä Pyhäkerolle.

Kansallispuistot-21

Northern winds at Taivaskero. Pallas-Yllästunturi National Park.

Kansallispuistot-16

Fantastically named Liisansatula (Liisa’s Saddle) between Laukukero and Taivaskero.

Kansallispuistot-18

Kansallispuistot-19

Heading up to Orotuskero. Pallas-Yllästunturi National Park.

Repoveden Kansallispuisto

Lienee tullut selväksi, että kansallispuistoista mulle kaikista rakkain on Repovesi. Eikä se johdu pelkästään kiipeilystä – tunnen olevani ihan yhtä lailla kotonani sen jäätyneillä järvillä, Lapinsalmen sillalla tai Mustavuoren näkötornilla. Kesällä Olhava on taianomainen, mutta huurteinen kansallispuisto hurmaa talvipakkasillakin. Kantavilla järvenjäillä päiväretki Lapinsalmelta Olhavalle ja Katajavuoren kautta takaisin on mukavan lyhyt – aivan kuin suomalainen talvipäivä.

Kansallispuistot-13

Kansallispuistot-9

This kind of crazy goes on at Olhavanvuori when it’s too cold to climb.

Kansallispuistot-10

-35 Celcius means three jackets, three shirts, two hats, two sets of gloves and five layers of pants.

Kansallispuistot-14

Hanging out at the Lapinsalmi hanging bridge early January.

Kansallispuistot-26

Finnish Climbing Association has a new boat. Thanks SKIL!


Suomen Kansallispuistoissa viihtyy sekä polkujuoksija, laskija, kiipeilijä, vaeltaja että retkeilijä. Tampereen lähimmät kansallispuistot löytyvät Helvetinjärveltä, Seitsemisistä ja Isojärveltä. Pääkaupunkiseutulaisten lähin puisto on kuulemma Nuuksiossa. Kattava lista Suomen kansallispuistoista löytyy osoitteesta Luontoon.fi, mutta myös Retkipaikassa on paljon vinkkejä ja kuvia. Viime viikonloppuna Hossaan avattiin Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi uusi kansallispuisto.

Hossa on Suomen 40. Kansallispuisto.

Minulle tuntemattomien Kansallispuistojen lista on vielä pitkä kuin matka Tampereelta Lemmenjoelle, mutta olen antanut itselleni elämän verran aikaa käydä niissä kaikissa.

Kansallispuistot-30

Midnight Sun on the top of Mount Olhava. Repovesi National Park.