Reittisuosituksia Lofooteille

Tovi sitten vuodatin mun ihanaiselle ystävälleni Jaanalle tiedonmurusia siitä moninaisesta muistojen aarre-arkusta, jota neljän kesän reissut Lofooteille on mulle kerryttäneet. Ekalla kerralla vuonna 2013 olin täynnä itseluottamusta, mutta täysin vailla kokemusta. Viime kesänä suurin osa ajasta meni Helvetestindenillä sekoillessa, mutta saatiin me Henningsvaerin kulmillakin kasaan muutaman nasta kiipeilypäivä.

Koska Lofootit on yksi suomalaisten kesälomakiipeilijöiden suosituimmista kohteista ajattelin vinkeistä olevan mahdollisesti hyötyä suuremmallekin yleisölle. Osa linjoista on yhdistelmäreittejä eikä alkuperäisten ensinousujen mukaisia. Lofoottien trädikiipeilyn yksi hienouksista onkin, että välillä voi kiivetä vähän mistä haluaa. Yritin valita jokaiseen kategoriaan reittejä useammalta eri vaikeusasteelta.

Pidemmittä puheitta, suosituksia Lofooteille:

Laiskalle kävelijälle

Lofootit on laiskan lähestyjän paratiisi. Useille klassikkoreiteille pääsee liki suoraan tien vierestä ja varsinkin Gandalfveggen on kuin tehty multi-pitch-cragäämiseen. Kiipeät yhden reitin, sitten toisen ja jos jaksat, vielä kolmannenkin.

Applecake ja Lys og Skygge -Arete (4+), Pianokrakken. Pituus: 1 KP (60m). Topossa molemmat reitit kiertää osan matkaa jostain ihan muualta kuin itse areten suoraviivaisinta linjaa. Yhdistämällä Applecake Areten alun ja Lys og Skyggen lopun saa ehkä Lofoottien hienoimman yhden köydenmitan nelosen.

Tromso Expressen (6), Gandalfveggen. Pituus: 2-3 KP. Reitin voi kiivetä kahdessa köydenmitassa jos tekee ensimmäisen ständin riittävän ylös. Samalla seinällä on myös klassikot Gandalf (5), Gollum (5), Guns n’ Roses (6-) ja Gamle Rev (6), mutta Gandalfveggenin reiteistä juuri Tromso Expressen on mun oma suosikki. Hyvän, Guns n’ Rosesia paremmin varmistettavan, Gandalfia vaikeamman, mutta taas Tromso Expresseniä helpomman linjan saa kiipeämällä yhden köydenmitan Gandalfia ja siirtymällä ensimmäiseltä ständiltä Guns ’n’ Rosesin käsihalkeamaan.

Lofootit-1

Lea leading the Applecake, Lys og Skygge Arete -link-up.

Lofootit-2

Astetta reippaammalle lähestyjälle

Kaikista lähestymiskilometreistä huolimatta mulla on tapana eksyä luvattoman usein. Teen kävellessäni liian nopeita päätöksiä ja huomaan lopulta olevani ihan väärässä paikassa. Lofooteilla olen eksynyt sekä Panin että Bara Blåbärin lähestymisellä jo kahdesti, enkä varmaan vieläkään osaisi reiteille kerrasta oikein.

Bara Blåbär (5-), Djupford. Pituus: 5-7 KP. Lofoottien halkeamaklassikko joka sai mut, taannoin melko aloittelevan trädikiipeilijän ylipäätään hinkumaan Lofooteille. Rjukanissa pojat näytti mulle videota loputtoman näköisestä käsihalkeamasta ja halusin Lofooteille välittömästi. Seuraavana kesänä se onnistuikin ja kuin vaivihkaa pitkistä trädireiteistä ja niiden perässä matkustamisesta alkoi tulla mulle elämäntapa. Moni sanoo Bara Blåbärista, että reitti kannattaa lopettaa viiden köydenmitan päälle, mutta mä tykkäsin kyllä niistä ylemmistäkin pitseistä. Mun sielua hivelee reitit, jotka ei lopu ihan keskelle seinää. Tuntee huiputtaneensa edes jotain.

Lofootit-4

Colibrien (6-), Trollfestningen. Pituus: 4-5 KP. Colibrieniin saa vaihtelua kiipeämällä Spurven/Colibrien variaation yhdistämällä lähestymisköydenmitan jälkeen Spurvenin kaksi ensimmäistä köydenmittaa Colibrienin yläosaan. Colibrienin ensimmäisen köydenmitan voi halutessaan kiertää myös pienellä rannarilla vasemmalta.

Pan (7-), Djupfjord. Pituus: 4-5 KP. Pan ei ole koskaan löytänyt tietään Lofoten Rock – topon Top 50 -listalle, mutta ansaitsee silti maininnan. Lähis on Lofoottien mittakaavassa pitkähkö, mutta reitti on hyvää kiipeilyä upeissa maisemissa. Helpommat köydenmitat on mukavia ja kruksiköydenmitan 7- helmen jatkuva sekä hyvin varmistettava.

The amazing finger/hand crack of Puffrisset (5+), Kallestranda.

Jänniä hetkiä ja sydämentykytystä 

Yksi Lofoottien houkutuksista on vaikeasti varmistettavat släbireitit, joilla saattaa olla todella pitkiäkin pätkiä rannaria. Oikein käytettynä nää radat on nannaa, mutta koska seuraavilta reiteiltä putoaminen ei ole vaihtoehto, suhtauduthan niihin kunnioituksella ja lähdet reiteille vasta kun oikeasti tiedät mitä olet tekemässä.

By the Dashboard Light (4), Paradiset. Pituus: 1 KP. By the Dashboard Light oli mun eka oikea rannarisläbi. Kun kuulin reitistä ensimmäisen kerran taisin todeta, että ei ikinä tämmöisiä, mutta By the Dashboard Light oli rakkautta ensikiipeilyllä.

Lofootit-7

Puffrisset (5+/6-), Kalle Stranda. Pituus: 4 KP. Puffrissetin parhaat metrit on itseasiassa toisen köydenmitan upealla viistohalkeamalla, mutta reitin jännittävin kohta on halkeaman yläpuolinen släbi. Kiipesimme likkojen kanssa Puffrisetin myöhään keskiyöllä ja kikatimme niin, että meinas itse kullekin tulla pissat housuun.

Solen’s Sonner (6), Sjösvaet. Pituus: 4: KP. Tarkalleen ottaen olen kiivennyt Solen’s Sonnerista vain kaksi ensimmäistä köydenmittaa ja nekin yläköydessä. Pakitin reitin puolivälistä heti oman liidivuoroni alussa, kun tuli kiire työpalaveriin. Koska reitti kuuluu jokseenkin olennaisena osana tähän kategoriaan päätin lisätä sen listaan kaikesta huolimatta. Kiipeilysohlojen kuvaus reitistä löytyy täältä.

Omalla vastuulla, kuten aina.

Lofootit-3

Views from Solens Sonner, Sjösvaet. Arno proudly lead the whole route. I bailed half-way up because I had to go and call my boss. Poor me.

Yhden köydenmitan helmiä

Lofooteille tullaan perinteisesti kiipeämään pitkiä reittejä, mutta yhden köydenmitan klassikoille kannattaa myös antaa aikaansa. Päivä paratiisissa (Paradiset) kuulunee jokaisen Lofoottien kävijän yleissivistykseen, mutta yhden köydenmitan helmiä löytyy muualtakin Henningsvaerin seuduilta.

Living in Paradise (5), Paradiset. Living in Paradise on hitusen piilossa Atlantin pauhujen äärellä. Reitti on kuitenkin ehdottomasti vaivan arvoinen, hieno ja helpohko halkeama. Vuoroveden ollessa matalalla reitille pääsee kuulemma hyppelehtimään rantakiviä pitkin, mutta me teimme ständin reitin päälle ja laskeuduimme rantaan.

Skilöperen (6-), Stora Festväg. Jos yhden köydenmitan reiteille vois antaa maisemapisteitä Tampereen korkein sorakuoppa eli Mustavuori sais yhden ja Skilöperen miljoona. Reitin voi helposti kiivetä jälkiruoaksi esimerkiksi Fire Forsökiltä poistuessa.

Piritta sending Skiloperen (6-). Photo by Lea.

Svenske Diedret (6+), Paradiset. Svenske Diedret on melkolailla heti paratiisin porteilla. Lyhyt, hitusen tekninen halkeama käy kivasta välipäivän puuhastelusta.

Sticky Fingers (7-), Rörvika. Lähellä Rörvikan uimarantaa löytyy polveileva halkeama nimeltä Sticky Fingers. Lähis on hieman luontaantyötävää kivikkoa, mutta reitti itsessään ansaitsisi enemmän nousuja. Ehdottomasti kiipeämisen arvoinen!

Dosethrisset (7), Paradiset. Jo aikanaan Tapsa kirjoitti Dosethrissetistä, sen eliminaateista ja kaikkien idoleiden kanta-isän Hans-Christian Dosethin visiosta niin ylentävästi, ettei mun kannata edes yrittää. Tapsan tekstin voi lukea RolloMixed-blogista.

Lofootit-5

Lea coming up one of the upper pitches of Vestpillaren, Preston. Vestpillaren is definitely one of the finest, moderate long routes anywhere.

Ja sitten se Presten

Prestenin osalta mulla on aukko sivistyksessä muiden reittien kuin Vestpillarenin (6) osalta. Kirjoittelin Vestpillarenista jo aikaisemmin Euroopan Pitkät Reitit -postauksessa ja voinkin varauksetta sanoa sen olevan yksi maailman hienoimmista kutosen pitkistä reitistä. Kuka tietää, ehkäpä jonkun vuoden päästä voin kirjoittaa jo ihan oman postauksen Presteninkin reiteistä.

Tässä vielä aikaisempi Stetind & Lofoten kirjoitus ja Matkasto Livessä julkaistu kuvapostaussarja Postikortteja Lofooteilta. Toukokuun puolessa välissä Lofooteista on ilmestymässä myös uusi Rockfaxin Lofoten Climbs -topo.

Mukavia Lofoottien reissuja kaikille! Be safe!

DSC04607 copy

Sometimes your office is where your headphones are. Photo by Arno.

Kirjoittajan huomio: Tätä (eikä muitakaan) blogissa julkaistuja listoja ei pidä lukeman suoranaisena tikkilistana. Iso osa reiteistä on toki saitattu niin tyylikkäästi, että pakahdun ylpeydestä, mutta toisilla taas on vedetty reippaasti kamoista tai itketty köydessä. Osa reitti-infosta saattaa olla virheellistä. Tarkistathan toposta aina ajantasaiset tiedot.