Unelmia ja pilvenhattaroita

Syksyn kylmä tuuli lyö sadepisaroita ikkunaan. Päivät on jo lyhyitä, eikä aamut enää oikein kunnolla kirkastu. Mennyt kesä alkaa olla vain taakse jääneitä muistoja ja tulevaan talveen tai syksyn reissuihin on vielä aikaa. Ulkona on mustaa, mutta onneksi syksyn synkeyden voi valaista unelmilla tulevista seikkailuista.

dsc07193

baugen-4

Dreaming of summer holidays without full winter gear. Photo by Lea.

Unelmia on monenlaisia. On isoja haaveita maailman suurista vuorista ja pieniä unelmia aurinkoisista talviaamuista Olhavalla. On haaveita ensimmäisestä 6asta tai 8asta, pitkistä reitistä Alpeilla tai kiipeilykisoista Suomessa ja maailmalla. On toiveita terveestä olkapäästä tai oireettomista sormista. On unelmia vuoden päivien mittaisesta pakuretkestä Euroopassa. Tai ihan vaan pakusta.

Unelmat on yhdistelmä intoa maailman tarjoamista mahdollisuuksista ja epätoivoa omista rajoista sekä edessä olevista valinnoista. Unelmat on parasta mahdollista motivaation polttoainetta. Haaveet pohjoisen Norjan vuorista saa kömpimään aamulla ennen töitä salille kyykkäämään, että jaksaisi kahlata lumihangessa edellistalvea paremmin. Toive terveemmästä kropasta saa tekemään loputonta kuminauhajumppaa muiden ilakoidessa bouldereilla. Unelmien Espanjan reissu tai haaveiden jääputous muuttaa otelaudassa tai hakuissa roikkumisen paljon mielekkäämmäksi kuin pelkkä ajatus siitä, että ois mukava olla vahvempi.

baugen-5dsc07171

file-21-8-2016-8-30-32

Dreaming of not getting ropes stuck. Photo by Lea.

Unelmista puhutaan lopulta aika harvoin. Pelätään, että joku syyttää leijailusta pilvenhattaroilla tai vie unelman pois nauramalla sen mahdottomuudelle. Reiteistä tai vuorista haaveillaan ääneen vasta, kun ne on jo käytännössä kiivetty ja epäonnistumista pelätään enemmän, kuin elämää itseään. Suunnitelmistakin puhutaan vasta niiden muututtua onnistumisiksi, pettymykset unohdetaan ja ollaan kuin ei olisi koskaan unelmoitukaan.

Mä haaveilen siitä, että vielä joskus saisin kulkea jostain mistä ei ole vielä kukaan muu kulkenut. Unelmoin ensinoususta satojen metrien graniittihalkeamaan jossain pohjoisen maailman unohdetuista kolkista. Mun reitillä ei olisi väliä greidillä tai edes toistonousuilla vaan sillä, että löytäisin jostain kuljettavaksi ihan oman linjani. Oman seikkailun jollain maailman kauneimmista vuorista.

baugen-6baugen-11

Unelmoikaa isosti ja ääneen, yhdessä ystävänkin kanssa. Sen kummemmin välittämättä muiden mietteistä tai elämän rajoitteista. Vailla ajatuksia siitä voiko tai tarviiko unelmia koskaan edes toteuttaa. Päiväunet Grönlannin vuonoista, Kolin vaelluksesta tai Kalifornian roadtripistä voi olla tapa rentoutua kesken kiireisen päivän tai jakaa mietteitä yhteisellä aamiaisella. Pieni arjen pakomatka toimistolta syksyltä tuoksuvaan metsään, Toulumnen niityille tai ohilipuvien jäävuorien äärelle.

Aina välillä sieltä unelmien joukosta löytyy juuri se haave, joka tuntuu niin omalta ja itselleen sopivalta, että se kannattaa muuttaa suunnitelmaksi. Pitkään harkittu pyöräretki Euroopassa voi olla astetta lähempänä toteutumista, kun joku lausuu ne juuri oikeat kannustavat sanat. Haaveiden kiipeilyreitti muuttuu mahdottomasta mahdolliseksi, kun kuulee jonkun muun kokemukset samalta vuorelta. Ja parhaimmassa tapauksessa saatat saada ystävän mukaan matkaasi.

Mä unelmoin pitkään omatoimisesta pitkien reittien kiipeilemisestä Alpeilla, kunnes tajusin, että suotta mä siitä itsekseni vain haaveilen. Kuulin kannustavia neuvoja, suosituksia reiteistä ja lopulta löysin kaverin, jolla oli samanlaiset haaveet.

Sanoin vain unelmani ääneen.

Mistä sinä unelmoit?

baugen-16


Jos sun unelmat vuorilla odottaa vielä rahoitusta tsekkaa Finnish Alpine Awards ja pistä hakemus sisään. Finnish Alpine Awards on kiipeilystipendi, joka jaetaan 1.3.2018 mennessä toteutettavalle kiipeilyyn liittyvälle henkilökohtaiselle tai yleishyödylliselle hankkeelle.

finnishalpineawards_400x400a

Yhdysvalloissa ja maailmalla vastaavat kiipeilystipendit ovat olleet arkipäivää jo pitkään. Ystäväni Alan Goldbetter ja hänen kiipeilykumppaninsa Tess Ferguson toteuttivat saamansa American Alpine Clubin Mountaineering Fellowship Grant -stipendin tuella unelmansa uuden reitin avaamisesta Argentiinan Piritas laaksoon.

Unelmoikaa isosti! Toteuttakaa tyylillä. Hakuaika päättyy 15.11.2016.

baugen-1

Dreaming of weather windows longer than five seconds.

Avoimuuslauseke: Finnish Alpine Awards on mainittu blogissa pyynnöstä, mutta täysin vastikkeetta. Mielestäni hanke tulee edistämään suomalaista alppikiipeilyä ja voi tarjota mahdollisuuksia kiipeilijöille, joilla ei ole muita keinoja saada sponsoritukea haaveidensa toteuttamiseen.  

Höpinät unelmista ovat täysin omia. Stoorin fotot on Baugenilta

baugen-9

Remember to reach for the moon. Photo by Lea.