Swiss Plaisir

Yö ympärillämme oli sakean musta ja auringonnousuun oli vielä kolmisen tuntia. Havahduin aina välillä siihen, että untuvatakista ja pitkistä kalsareista huolimatta mua paleli. Ei liikaa, mutta tiesin olevani taivasalla, käpertyneenä pieneen kallionkoloon jossain Piz Badilen pohjoisharjanteella. Jääkylmä kivenreuna painoi ikävästi oikeaa reittä, mutta en halunnut liikkua. Kevyesti kahiseva avaruuspeite piti kaiken lämmön siinä aivan meidän lähellä, toistemme luona. Silmissä painoi väsymys, mutten saanut oikein unta. Pimeä yllätti meidät jo tunteja sitten ja olimme eksyneet laskeutuessa.

DSC07607

Going down. Down. Down. Still going down. Does this really count as rappelling?

Badilen reilun kilometrin mittaisen pohjoisharjanteen, Nordkanten, kiipeäminen kesti noin kuutisen tuntia. Liihottelimme ylös ihanan helppoa harjannetta pääosin simulina,  köydenpituuksista välittämättä. Ohittelimme hitaampia köysistöjä vienon anteeksipyytävästi hymyillen, aivan kuin tietäen, ettei aina oltu ihan täysin reiluja, muttei jäätäisi jonottamaankaan. Meidän alkuperäinen suunnitelma oli ollut kiivetä Badilen koillisseinän klassikko Via Cassin, mutta jonoihin tuskastuneina käännyimme hiljaisemmalle Nordkantelle aamun vasta sarastaessa.

Olimme Piz Badilen huipulla jo kahdelta. Siitä oli jo kaksitoista tuntia.

DSC07526.jpg

Pick your spot. Nordkante in the middle, Via Cassin on the NE face (left).

DSC07579

Tired of sandwiches? No issue. Do multi-pitch burritos instead!

Piz Badilelta pääsee alas joko laskeutumalla takaisin Sveitsiin samaa harjannetta pitkin tai kiertämällä Italian puolelle. Kumpikaan vaihtoehdoista ei oikein ole täydellisen hyvä. Koska meidän kamat ja auto oli Sveitsin puolella päätimme lähteä laskeutumaan vielä saman päivän aikana. Tiesimme, että siinä kestää. Ja siinä kesti.

Köydet oli loputtomassa solmussa ja liki kakskymmentä epämääräisen suuntaista laskeutumista myöhemmin mikään ei enää toiminut. Ei köysipinot sylissä, erikseen valjaissa tai muuten vaan heitettynä. Jokainen mytty tuntui siltä, kuin jylhien vuorien jumalat olis ihan henkilökohtaisesti vittuillut mulle jostain. Kaikki pahat ajatukset oli siinä, sinipunaisena solmuna, laskeutuminen toisensa jälkeen. Ja se kokemus jonka olin kuvitellut keränneeni oli lentänyt hukkaan kuin tuulen mukanaan viemä köyden pää.

Harjanteen pohja ei tuntunut lähestyvän millään.

Ja lopulta pimeä laskeutui yllemme.

DSC07488

Salbit has one crazy summit!

DSC07599

As the shadows give way to light.

Hämärän saavuttua suunnistimme vielä muutaman laskeutumisen oikeaan suuntaan ennen lopullista eksymistä. Se ei vaati vain kaksi huonoa päätöstä, että olimme pois reitiltä. Laskeuduimme väärille ankkureille ja sieltä hyllylle, josta emme enää löytäneet uusia laskeutumispisteitä tai reittiä harjanteen satulaan. Tunnin, parin verran jaksoimme etsiä tietä ylös, vailla todellista toivoa reitin löytymisestä ennen aamun sarastusta. Lopulta, silmien jo painuessa umpeen, teimme köysistä pesän vuoren syleilyyn ja suljimme pitkän päivän väsyttäneet silmämme.

Öisen Badilen pimeys oli jollain tavalla lohdullinen. Tyhjä äänistä ja ihmisen luomasta valosta. Ilma oli tyyni, eikä edes puiden havina kuulunut alhaalta laaksosta. Tähtiä näkyi loputtomiin ja kaupunkien valosaasteet oli jossain kaukana taivaanrannan ulottumattomissa. Sitä unohti missä on ja minne oli menossa. Unohti eksyneensä. Oli vain pimeää, eikä valon kajoakaan näkynyt. Aina silloin tällöin yötaivaalla tipahteli kiireetön tähdenlento muistuttamassa maailman kauneudesta.

Aamun lopulta valjetessa taivas kirkastui kuin vaivihkaa. Ensin katosi kaukaisimmat tähdet jossain universumin laidalla ja lopulta ne kirkkaimmat. Taivaanrannassa hohti kevyenä hennon punainen auringon raita. Aamun kajo, joka toi mukanaan toivoa ja sen hupaisan tosiasian, että olimme lopulta olleet vain sata metriä reitiltä sivussa.

Ihan lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana.

DSC07574


Ranskankielen sana Plaisir tarkoittaa suomeksi iloa tai huvia. Iloista kiipeilyä. Sveitsin alueen Escalade Plaisir –topot listaa helposti lähestyttäviä alle 6b/c tason reittejä, joilla on kohtuullisen matalalla sitoutumisaste (commitment level). Joskus Plaisir-kiipeilystä puhutaan pelkästään sporttikiipeilynä, mutta monesti mukaan lasketaan myös sekavarmisteisia reittejä.

Me kiipesimme Sveitsissä kaksi helpohkoa klassikkoa, Salbitin fantastisen eteläharjanteen ja Piz Badilen upean pohjoisharjanteen. Swiss Plaisiria perinteisimmillään!

DSC07636

Piz Badile (3308m) on the right.

Salbitschijen – Eteläharjanne 

Sudgrat + Takala + The Needle: 19 kp, 6a (5b obl.). Yhteensä noin 775m.

Salbitschijenillä linkkasimme Takala + Sudgrat + Needle -reitit, mutta Sudgratin alkuun pääsee myös suoraan Takalan vasemmalla puolella kulkevaa ruohoränniä pitkin. Kannattaa ehdottomasti käydä kiipeämässä myös Salbitschijen huipulta löytyvä Salbitnadel (The Needle, 1kp, 4c). Reitin kruksi on yksi 6an köydenmitta, jonka vaikean kohdan pystyy tarvittaessa kiipeämään ranskalaisittain (=seiso pultilla, vedä jatkosta). Harjanteen muut köydenmitat on greidattu välille 4a-5c.

DSC07475

Takala + Sudgrat + Needle kesti kokonaisuudessaan noin viisitoista tuntia. Emme kiirehtineet ja paikoin jouduimme jonottamaankin. Salbitin huipulta alas tulevan polun alkupää on jyrkähkö ja suosittelen sen kulkemista valoisalla. Alas kävely kesti (hidasta vauhtia) noin kaksi tuntia. Salbitschijen on parhaiten tavoitettavissa Salbithuttelta, jonne kävelimme edellisenä päivänä. Suosittelen noudattamaan majan sivulta löytyviä lähestymis- ja pysäköintiohjeita (kohta: Zugang).

Meillä oli mukana jatkojen lisäksi yksinkertainen räkki, kiilat sekä puoliköydet. Takalan ja Sudgratin kaikki ständit on ainakin yhdellä pultilla pultattuja. Sudgratilla on kaksi laskeutumista, joista toisen teimme kahdessa osassa ettei köydet jäisi jumiin.

DSC07496

The Salbitschijen Westgrat. Rumouredly the best long route in Europe. A fortress.

Piz Badile – Pohjoisharjanne

Badile Nordkante: 25+kp, 5a. Yhteensä noin 1200m (arvio).

Piz Badilen Nordkante on pääosin helpohkoa nelosta. Nordkantella on pulttiständejä melko tiheästi ja köydenmittojen linkkaus on paikoin kohtuullisen suoraviivaista.

Jos menisin uudestaan Nordkantelle tekisin toisenlaisia ratkaisuja mihin me olimme päätyneet. Lähtisin reitille suoraan Sasc Furan -majalta ja laskeutuisin alas Italian puolelle, jossa viettäisin yön Giannetin majalla ja siirtyisin seuraavana päivänä takaisin Sveitsiin. Tapaamillamme kovakuntoisilla Briteillä vaellus oli kestänyt viitisen tuntia, mutta varaisin itse enemmän aikaa. Välin pääsee myös taksilla.

Lähteistä riippuen osa Italian puolelle menneistä suosittelee Nordkanten laskeutumista. Nordkanten laskeutuneet taas suosittelevat Italian puolta. Kumpikaan vaihtoehto ei siis ilmeisesti ole pelkästään Plaisir ja vuorella vietetään usein öitä. Meidän tapauksessa keliolosuhteet olivat lopulta hyvät, mutta Piz Badile on iso vuori ja riskit sen mukaiset. Badilen huipulla on hätämajoite, jossa on mahdollista yöpyä poikkeustilanteissa.

DSC04040

Outfit of the day. Down and long johns. For full fashion effect, match with the rope and pull your socks as high as you dare. Photo by Suvi.

Badilella meillä oli mukana jatkojen lisäksi tuplaräkki, kiilat sekä puoliköydet. Otimme tuplaräkin, koska olimme alunperin aikoneet Via Cassinille. Nordkantelle kevyt yksinkertainen räkki olisi riittänyt mainiosti. Harjanteen kaikki ständit oli pultattuja.

Keväällä Piz Badilella on pitkään lunta. Lähestymisellä ja mahdollisesti myös Italia-Sveitsi välillä tarvii raudat ja vaellushakun. Sacs Furan majalta saa kysyttäessä viimehetken tiedot reitin kunnosta.

Sveitsin eri alueiden kiipeilystä on lukemattomia topoja ja blogikirjoituksia. Suosittelen lämpimästi Swiss Plaisir Selection -topoa, joka tarjoaa hyvän yleiskatsauksen Sveitsin tarjoamista mahdollisuuksista. Siitä löytyy Salbit Sudgratin ja Badilen Nordkanten lisäksi lukemattomat muut alueen klassikot.

DSC07666

Approach to Gross Furkahorn, near Furkapass. On the trip we also climbed Kristall. A nice little snack compared to Sudgrat or Nordkante. Short approach! Photos by Suvi.

DSC04069


Lämmin kiitos kaikista Helvetestinden-kirjoitukseen tulleista kommenteista ja viesteistä. On ollut mukava käydä keskusteluja aihetta sivuten tai täysin sen vierestä. Kiitos! 💙