Riisitunturi

Mua hymyilytti. Olin satumetsässä, tykkylumisten lapin noitien ja haltijoiden ympäröimänä. Pakkanen nipisti ja sormia paleli, mutta aurinko lämmitti kasvoja pikkuhiljaa alkavan kevään merkiksi. Lumikengät halkoi kevyesti tunturirinteen liki koskematonta hangen pintaa ja edessäni avautui todellinen talven ihmemaa, Riisitunturin Kansallispuisto.

Kiipeilyreissuilla ei aina malta antaa aikaa ympäröivälle kauneudelle. Näen edessäni vain ne unelmieni reitit, enkä huomaa mitä muuta maailmalla onkaan annettavana. Tää oli mun viides kerta talvisella Posiolla, enkä ollut koskaan käynyt Riisitunturilla. Olin kerta toisensa jälkeen ajanut sitä Jyväskylästä alkavaa, loputtoman pitkää suoraa tietä Lappiin, mielessäni vain Korouoman uljaat putoukset.

Olin unohtanut kokonaan Posion toisen helmen.

Ja voi kuinka kaunista siellä olikaan.

Riisitunturi-15Riisitunturi-4Riisitunturi-1Riisitunturi-16Riisitunturi-12Riisitunturi-14Riisitunturi-13


Riisitunturi-17Riisitunturi-20Riisitunturi-19Riisitunturi-25


Riisitunturi-47Riisitunturi-34Riisitunturi-57Riisitunturi-54Riisitunturi-50Riisitunturi-45Riisitunturi-59Riisitunturi-60Riisitunturi-58


Riisitunturin Kansallispuisto sijaitsee Posiolta noin 30 kilometriä Kuusamoon päin. Riisitunturin tykkykuusien alue on tasaisuutensa ansiosta mainio mesta lumikenkäillä, mutta tampattua polkuakin pitkin pääsee ihailemaan upeita maisemia ainakin näin myöhemmässä vaiheessa talviretkeilykautta. Ensimmäiset tykkykuuset hurmaa kävijän jo parkkipaikan läheisyydessä ja lyhin opastettu reitti on pituudeltaan vain nelisen kilometriä. Riisitunturin lumoavista maisemista nauttiminen onnistuu siis liki jokaiselta. Riisitunturilta löytyy myös autiotupa evästaukoa lämmittämään.

Kaiken sen kauneuden keskellä ei voinut olla miettimättä uutta esitystä Metsähallituslaiksi ja Metsähallituksen mahdollista yhtiöittämistä. Mikäli esityksen yksityiskohdat kiinnostaa, suosittelen tutustumaan esimerkiksi Suomen Ladun kannanottoihin Luontopalveluiden osalta. Adressin Metsähallituslakia vastaan on allekirjoittanut kohta jo yli 100.000 suomalaista. Allekirjoitathan sinäkin.

Ei tätä maata voi ihminen omistaa.

Riisitunturi-43