Access in Finland

Tärkeitä asioita.

Mä kirjoitan blogia kiipeilystä ja retkeilystä Suomessa ja lähialueilla. Se tekee musta jonkinlaisen pienimuotoisen suomalaisen kiipeilymedian ja siispä koen tärkeäksi kirjoittaa välillä muutakin kuin runoja unelmista, vapaudesta ja ystävyydestä.

Luin pari viikkoa sitten Bohuslänin FB-sivuilta Hallindenin, Hallindens Klackin ja Smålindenin kiipeilykiellosta. Kielto oli aiheutunut pysäköinnin ongelmista ja epäkunnioituksesta talojen piha-alueita kohtaan. Varsinkin Hallinden on kiistatta yksi Pohjoismaiden upeimpia kiipeilykallioita, joten kiipeilykielto on järkyttävä esimerkki siitä, mihin itsekäs, lyhytjänteinen ja suorastaan typerä käytös kiipeilykallioilla voi pahimmillaan johtaa. Lisätietoa Hallindenin tilanteesta täällä: http://access.bergsport.se/klatterstopp-hallinden-smalinden-hallindens-klack/

Monet kuvittelevat projektiensa ja lähetystensä olevan etuoikeus. Mietitään vain sitä ollaanko tarpeeks tikissä, laiha tai lähetetäänkö kovempaa kuin kaverit. Luetaan topoa tai 27 cragsia, ilmaannutaan paikalle ja unohdetaan kalliolle tai kiville pääsyn olevan vain lahja tai laina, joka voidaan ottaa pois kaikilta. Ihan vaan sen takia, että sä käyttäydyit typerästi.

Access eli pääsy kalliolle perustuu yleensä sekä maanomistajan myötämielisyyteen että paikallisen kiipeilykerhon tai Kiipeilyliiton tekemään pitkäjänteiseen työhön. Kiipeily ja siihen liittyvä toiminta on jokamiehenoikeus vain hyvin rajallisesti ja lupa käyttää kalliota sekä varsinkin pultata on otettavissa pois. Se voi hävitä koska vaan, kun joku huusi saatanan kovaa perkelettä järven yli tai pysäköi pellonlaitaan niin, ettei maanomistaja enää päässytkään metsätielle. Kiipeilykielto on helppo aiheuttaa ja vaikea perua.

Tampereella on ollut viime vuosina useita läheltä piti -tilanteita ja kallioita on parhaillaankin pysyvässä kiipeilykiellossa. Reventeellä kallion vasen reuna on access-herkkää ja suomalaisen kiipeilyn pyhättö, Olhavakaan ei ole ollut enää turvattuna. Kiipeilijöiden maine oli koetuksella varsinkin viime kesänä, johtui metelöinti ja roskaaminen sitten oikeasti kiipeilijöistä tai ei. On hyvä tiedostaa, että kiipeilypaikoilla liikuttaessa myös sivullisten käytös usein pistetään kiipeilijöiden piikkiin. Siksi on hyvä huomauttaa asiattomasta toiminnasta ja kerätä vieraatkin roskat mukaansa.

2015-09-05 19.43.53

Kiipeilykerho Vertikaali ja Suomen Kiipeilyliitto pyrkii aktiivisesti ehkäisemään access-ongelmia pysyttelemällä hyvissä väleissä maanomistajien kanssa. Vertikaali on rakentanut yhteistyössä maanomistajien kanssa parkkipaikoja, järjestänyt siivouspäiviä ja vapaaehtoiset toimijat käyvät välillä rankkojakin keskusteluja maanomistajien kanssa ihan vaan sen takia, että säkin saisit kiivetä. Samaa tehdään Kustavissa ja muillakin paikkakunnilla, joten seuraavan kerran kun näet kerhosi access-vastaavan sano hänelle kauniisti kiitos.

Paras käyntikortti meille kiipeilijöille on kuitenkin hyvä käytös. Joten seuraavan kerran kun kiipeilijöille varattu parkkitila on täynnä, pysäköi kauemmas ja kävele, se nostaa kuntoakin. Älä heitä tupakantumppeja maahan ja vie pois omat sekä muiden levälleen jättämät roskat tai unohtuneet tavarat. Älä metelöi, huuda tai kiroile varsinkaan paikoissa joissa metsät ei niele ääntäsi ja ennen kalliolle menoa tarkista kerhosi sivuilta tai 27 cragsistä viimeisimmät access -tiedotteet.

Ja jos mietit miksi maksaa kerhosi jäsenmaksu ja saatko siitä sittenkään itsellesi mitään muista, että niistä rahoista maksetaan etujen lisäksi kuluja sen eteen, että meillä jokaisella säilyisi jatkossakin pääsy kallioille.

Kiitos! Hyvää uutta vuotta!


 

Oikaisu 05.01.2016: Kirjoitin alkuperäiseen tekstiin liian yksinkertaistetusti, että itse kiipeily ei olisi jokamiehenoikeus mikä ei ole oikein. Alla ote Ympäristöministeriön ohjeesta jokamiehenoikeuksiin kiipeilyn osalta (Sivu 71).  Jokamiehen oikeuksissa on kiipeilyn sekä ajoteiden käytön ja pysäköinnin osalta kuitenkin merkittäviä rajoituksia, jotka on syytä ottaa huomioon. 

”Kallio- ja jääkiipeilykiipeilyä sekä boulderointia, eli matalalla ilman köysiä tapahtuvaa kiipeilyä, voi harjoittaa siellä missä toimiminen jokamiehenoikeudella on muutoinkin mahdollista. Silloin kun kiipeily edellyttää pysyvien pulttien tai vastaavien kiinnittämistä tai aiheuttaa vähäistä suurempaa haittaa tai häiriötä, toimintaan tarvitaan maanomistajan suostumus. Kiipeily vaatii toisinaan kallion puhdistamista, jolla tarkoitetaan vähäisen irtaimen, rapautuneen kiviaineksen tai lian poistoa, joka on sallittua jokamiehenoikeudella. Kalliolta ei kuitenkaan saa poistaa sammalta tai jäkälää eikä puustoa ja pensaita saa vahingoittaa ilman maanomistajan suostumusta.”

Lisäys 11.04.2016: Hallindenin ja Hallindens Klackin kiipeilykiellot on purettu. Lisätietoja osoitteesta: http://www2.idrottonline.se/BohuslansKlatterklubb-Klattring/HEM/Nyheter/Nyheter/MarkagarenoppnarforklattringpaHallindenochHallindensKlack/

image

Kannen kuva Piritasta: Arno Viitaniemi. Kuva minusta: Piritta.