Angels Landing

Juokse kuin tuuli, anna jalkojesi kuljettaa yli kivien, kantojen ja purojen. Kiiruhda ylös ja alas pitkin mäkisiä vaaroja tai vuorenrinteitä. Valppaana, kuin tanssija metsän haltijoiden keskellä. Loikkaa kiven reunalle, askella eteen ja sivulle. Anna polun viedä mennessään, ihan vain hiukan varovasti, ettet liukastu juureen, mutaiseen polunpätkään tai kasaan märkiä lehtiä.

Polkujuoksun viehätys on sen monipuolisuudessa. Asfaltti on raskas jalkojen alla, mutta metsä on raikas. Se antaa aikaa ajatuksille ja tilaa hengittää. Polku vie juoksijaa eteenpäin voimalla ja ketteryydellä, ihmisen vauhdilla. Ylämäet, upottavat hiekat ja kivikot hidastavat askeleen välillä melkein kävelyksi. Raskaan hengityksen vapauttaa soljuvana rullaava alamäki, joka nostaa juoksijan lentoon jokaisella askeleella.

Utah (39 of 1)

Juokseminen on mulle tapa tulla osaksi sitä maata, jonne olen matkustanut. Askel toisensa jälkeen paikalliseen maaperään saa aivan toisenlaisen tuntuman kuin auton ratista tai junan ikkunoista. Metsät, puistot ja kaupunkien portaikot muuttuvat leikkikentiksi, jotka viilettävät juostessa ohi silmien. Kaiken ehtii nähdä, mutta missään ei viivy liian kauaa, etteikö unohtaisi olevansa vain nopeasti vieraisilla.

Mun piti pitkään kirjoittaa seuraavaksi unelmista, haaveiden matkakohteista ja siitä kuinka jo harjoittelen kohti keväistä polku-ultraa Kuusamon Karhunkierroksella. Selän kunto sai lopulta kuitenkin kirjoittamaan rakkaudesta polkuihin ja niistä harmaista pilvistä jonka loukkaantumisen varjo niiden ylle luo. Nää kuvien polut Utahissa jäi toistaiseksi mun viimeisiksi. On aloitettava alusta ja kuntouduttava, että voin taas joskus juosta.

Mutta mene sä metsään juoksemaan.

Se on aivan ihanaa. Varsinkin sateella.


Zion ja Bryce Canyon ovat osa Yhdysvaltojen kansallispuistoverkostoa. Molemmat sijaitsevat noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Las Vegasista ja neljä tuntia Salt Lake Citystä.

Varsinkin Zionissa on upea polkuverkosto, aloitin iltapäivästä The Grotton Shuttle-pysäkiltä ja juoksin pitkin West Rim Trailia yhteensä noin 20 kilometriä. Kokonaisuudessaan West Rim Trail ulottuu 19 mailin matkan Lava Pointista Zionin porteille. West Rim Traililta on helppo poiketa myös suositulle Angels Landingin vaelluspolulle. Angels Landingin kanssa omalle matkalleni tuli nousumetrejä noin 1200.

Bryce Canyon issa yhdistin Peek-a-Boo ja Navajo Trailit mukavaksi 10 kilometrin lenkiksi keskellä lumen reunustamia, punaisia hoodooseja ja Brycen kuusimetsiä. Bryce Canyon on kuin keijujen ja jättiläisten satumaa, yksikään kuva ei tehnyt sen taianomaiselle tunnelmalle oikeutta.

Zion National Park on Utahin vanhin kansallispuisto ja tunnelmaltaan ainutlaatuinen. Shuttle kuljettaa massoja Zionin portilta pitkin keskustietä lähelle suosituimpia retkikohteita. Avain ruuhkien välttämiseen on olla liikkeellä aikaisin aamusta tai myöhään iltapäivästä ja kulkea sen mailin pidemmälle kuin muut. West Rim Traililla ihmishavainnot loppuivat välittömästi Angels Landingin jälkeen. On upea tunne saada majesteettinen Zionin kansallispuisto vain itselleen.


Yhdysvaltojen kansallispuistoissa melkein mikä tahansa vaelluspolku on mahdollisuus kivalle polkulenkille. Mm. Yosemitessa yksi suosikeistani on Four Mile Trail – Glazier Point – Panorama Trail yhdistelmä (17 mailia), josta on upeat näkymät sekä El Capitanille, että  Half Domelle.

Keveillä kantamuksilla matka taittuu joutuisasti. Sopiva määrä vettä, otsalamppu, matkapuhelin, evästä ja vaatetusta vain reppuun mukaan. Kannattaa tarkistaa mahdolliset vesipisteet etukäteen ja suunnittella reitti siten, että väsyn yllättäessä homman voi heittää päiväkävelyksi.


Juoksukipinän puraisemalle Suomen vuoden 2016 polkujuoksurientojen kisakalenteri löytyy osoitteesta trailrunning.fi. Polku-ultrat maamme upeilla vaelluspoluilla järjestää nuts.fi/.

NUTS Karhunkierros on loppuunmyyty, mutta minulta löytynee keväämmällä 53 kilometrin paikka vaihdossa lyhyempään. Pidän siitä kuitenkin vielä hetken kiinni, hitusen toiveikkaana toipumisesta.

Suosittelen lukaisemaan myös ihanan Terhin Endorfiininmetsästäjä-blogiin jo aikaa sitten kirjoittamat tekstit 10 ajatusta aloittevalle polkujuoksijalle ja Polkujuoksijan parempi talvi.

San Franciscon alueella matkailevalle vielä lisävinkiksi Trailstompers Guide to SF Bay Area Trail Running. Peninsulan alueella muun muassa Purisima Creekin polut ovat mukavan suojassa paahtavalta auringolta.