Olhava

Kasvoni heijastuvat pikimustasta Olhavanlammesta. Sinisten silmien alla näkyy nauru ja valvotut yöt, vaaleassa ihossa uurtuu aurinko ja tuulessa vietetyt tunnit. Olen elänyt, tehnyt valintoja ja veden pinnasta näen kaikki ne taakse jääneet päivät, joista yhtäkään en vaihtaisi pois. Ne arjen ilojen ja syvien surujen tuomat elämän arvet, joiden takana olen nuorempi kuin koskaan.

Aurinkoiset kesäpäivät Olhavalla on kuin huolettomat lapsuuden kesät. Kikatetaan kannon nokassa ja hypitään kalliolta veteen. Laatan punainen kivi tuntuu lämpimältä poskea vasten ja lammen kylmä vesi viilentää ahtaissa kiipeilykengissä turvonneita varpaita. Metsäpolkujen kävyt ja havunneulaset painuvat jalkapohjien läpi reiteiltä palatessa. Soudetaan ja huovataan, iloitaan kesän kepeydestä vailla tietoa hartioita painavista taakoista.

Olhavalla meillä on vain tukassa tuivertava tuuli ja punaiseksi palaneet olkapäät.

Aamut leirinuotion ääressä venyvät pitkiksi. Juodaan vielä yksi pannullinen kahvia, ollaan jouten. Tuntemattomat hymyt tulipesän ympärillä muuttuvat tutuiksi ja me kaikki ollaan kuin oltaisiin oltu kavereita aina, vaikka ei ole koskaan oikein edes esitelty. Jutellaan reiteistä, peloista, Olhavan uljaasta historiasta ja sankariteoista.  Ollaan sen kesäpäivän verran kuin vanhoja ystäviä ennen kun ajellaan taas erilleen, kuka Tampereelle, kuka Vaasaan, kuka Helsinkiin.

Piritta and the Hanging Gardens alternative finish. Riippuvat Puutarhat. Photo by Arno.

Riippuvat Puutarhat Variaatio. Piritta and the Hanging Gardens. Photo (and lead) by Arno.

Miehuuskoe. A test for Men, a flash for a lady. Photo by Arno.

Päivät kiivetään vailla kiirettä mihinkään. Unohdetaan, että varjon peittämälle Laatalle olisi pitänyt lähteä jo aamulla aikaisin, päivän kajon vasta noustessa horisontin yli. Hapuillaan mankkaa jälleen yhdelle liukkaalle otteelle kurottaessa, hikoillaan tulikuuman auringon polttaessa paljasta niskaa. Iloitaan onnistumisista, surraan pettymyksiä ja haastetaan toisiamme voittamaan reittien pelot ja jännitykset. Etsitään helppoja linjoja varjoista, hämmästellään Olhavan vitosten napakkuutta ja odotellaan illan viileyden laskeutumista.

Nukutaan riippumatoissa, teltoissa, taivasalla. Hiivitään hiljaisuuden tullen Olhavanvuoren päälle ja maataan vaan ihan hiljaa liikkumatta. Odotellaan tähdenlentoja kirkkaana tuikkivan taivaan alla, ystävien rinnalla. Ja toivotaan, että tää ihana kesä jatkuisi vielä ainakin pienen hetken verran.


Olhava on Suomen kiipeilyn arvokkain jalokivi ja reittien joukosta löytyy klassikko jos toinenkin.

Tässä minun ja helmeilevän ystäväni Piritan suosikit menneeltä viikonlopulta:

Josse (L). Olen kakkostellut Jossen joskus vuosia sitten mutta liidaaminen oli jäänyt. Ehdottomasti yksi laatan upeimmista ja jatkuvimmista reiteistä. Kovat pojat suosittelevat myös Ukkosenjohdatin – Josse – variaatiota, se jäi ensi kertaan!

Brothers in Arms (L). Parhaat kiipeilykokemukset eivät aina tule liidiköydessä. Joonas taisteli rannarin jos toisenkin ja olin pakahtua ylpeydestä! Oman saitin uhraaminen ei tunnu miltään kun näkee ystävän ylittävän itsensä.

Kantti (P). Kahdesti kakkosteltu, toinen kylmässä ja kosteassa kelissä, toinen nyt paahtavassa helteessä. Kihelmöivän kuumottava, koukuttava, hieno, houkuttelee liidiin ja samalla läsnä on hirveä pelko!

Kimpen Ulkonema (P): Tuntuu siltä kuin Olhava pitäisi ottaa vuodesta toiseen uudelleen haltuun, että pääsee yli reittien pituuden ja Olhavan mukanaan tuomasta jännityksestä. Katon ylitys tuntui huimalta!

Mitkä ovat sinun parhaat kesämuistosi Olhavalta?

 


Olhavanvuori sijaitsee Repoveden kansallispuistossa ja on yksi Suomen upeimmista retkeilykohteista. Lisätietoja alueen mahdollisuuksista löytyy muun muassa Metsähallituksen sivuilta: http://www.luontoon.fi/repovesi.

Viime aikoina Olhavalta on kuulunut ikäviäkin uutisia paikan siisteyden ja kiipeilijöiden käytöksen vuoksi. Muistakaahan hyvät tavat ja Olhavan ohjeet: http://www.slouppi.net/contents/news/moreNews.phtml?typeId=2. Perustietoa löytyy myös Olhavalle sijoitelluista opastauluista.